Konkordato, mali durumu kötüleşen firmalar için bir borç yapılandırma uygulamasıdır. Konkordato, hem mali durumu kötü olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlar. Konkordato ile iflasa sürüklenen bir şirketin, alacaklıları ile anlaşarak mali yapısını düzenlemeye yönelik bir hukuki süreç başlatılır. Bu şekilde şirketin iflas kararı verilmesini önlemek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için alacaklılarıyla bir anlaşma yapmaya çalışır.
Borçlu firmanın ödeme güçlüğü çekmesi sonucu, ilgili Ticaret Mahkemesine yaptığı başvurunun kabulüyle başlayan bir süreçtir. Süreçle birlikte, dosyaya sunulan projedeki borçlar süreç sonuçlanıncaya kadar ödenmeyerek bekler. Yani batık durumdaki işletmelerin, borçlarını karşılayabilecekleri koşullar dâhilinde ödemek için alacaklılarıyla mahkeme yoluyla yaptıkları anlaşmadır.
Şirketler borçlarını ödeyemeyince kendileri ve alacaklılar mağdur olmaktadır. Bu gibi durumlar karşısında her iki tarafı da güvence altına almak ve ticari güven ikliminin korunmasını sağlamak adına devlet tarafından geliştirilmiş olan bazı tedbir uygulamaları bulunmaktadır. Konkordato da bu uygulamalardan biridir.
Konkordato; bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların en az yarısı (veya belirli durumda 2/3’ü) tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm adi (rehinli veya imtiyazlı olmayan) borçlarını, bu teklifi doğrultusunda ödeyebilmesidir. Rehinli alacaklar için borçlunun talebinin olması ve rehinli alacaklılar tarafından kabul edilmesi halinde, rehinli borçlarda bu kapsama dahil olur.